Het verschil tussen keramische terrastegels en betontegels
Bij het kiezen van nieuwe terrastegels voor je tuin is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen: ga je voor keramische tegels of betontegels? Beide soorten tegels hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen. In onze showtuin leggen we je graag de verschillen persoonlijk uit, maar in dit artikel bespreken we alvast de belangrijkste punten zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Ben je er hierna nog steeds niet uit? Lees dan ook dit artikel, hierin helpen we je bepalen welke terrastegel het beste bij jouw tuin past.
Verkleuring van terrastegels
Een van de grootste verschillen tussen keramische terrastegels en betontegels is hoe ze omgaan met verkleuring. Keramische tegels behouden hun kleur ongeacht de omstandigheden. Betontegels daarentegen zullen na verloop van tijd altijd verkleuren, zelfs met een speciale afwerking. Als je de verkleuring van betontegels wilt uitstellen, kun je kiezen voor gecoate betontegels. De coating verlengt de kleurvastheid met enkele jaren, maar uiteindelijk zal verkleuring toch optreden - iets wat bij keramische tegels niet gebeurt.
Kalkuitbloei: wat is het en welke tegels hebben ermee te maken?
Misschien heb je wel eens een witte waas op terrastegels gezien. Dit heet kalkuitbloei en komt alleen voor bij betontegels. Dit komt doordat betontegels gemaakt zijn van zand, cement en grind, terwijl keramische tegels enkel bestaan uit natuurlijke klei. Kalkuitbloei is daarom geen probleem bij keramische tegels.
Hierboven kun je het verschil tussen keramisch en beton zien. De linker afbeelding is een keramische terrastegel en rechts is een beton terrastegel.
Krasvastheid van betontegels en keramische tegels
Wat krasvastheid betreft, zijn zowel betontegels als keramische tegels goede keuzes. Onze betontegels zijn geïmpregneerd, wat betekent dat ze krasvast en vuilafstotend zijn. Keramische tegels zijn van nature krasvast, maar bij betontegels kan er soms een kleine kras ontstaan.
Vuilaanhechting op terrastegels: wat je moet weten
Groene aanslag kan zich op zowel betontegels als keramische tegels vormen, maar er is een verschil. Betontegels hebben een ruwere structuur, waardoor groene aanslag sneller kan hechten. Naarmate de betontegels slijten, worden ze poreuzer, wat de kans op groene aanslag verder vergroot. Daarnaast zijn vetvlekken op betontegels moeilijk of bijna niet te verwijderen.
Onderhoud van keramische en betontegels
Als je terrastegels vies worden, wil je natuurlijk weten hoe je ze het beste kunt schoonmaken. Keramische tegels zijn eenvoudig schoon te maken met warm water en een doek. Je kunt zelfs een hogedrukspuit gebruiken zonder risico op schade. Betontegels daarentegen kun je het beste reinigen met bijvoorbeeld ons speciale schoonmaakmiddel, die je even laat intrekken voordat de regen de rest doet. Gebruik nooit een hogedrukspuit op betontegels, want dit maakt ze poreuzer en gevoeliger voor groene aanslag. In dit artikel leggen we je uit hoe je je betontegels moet onderhouden.